09 December 2013

Berbahayakah jika kolesterol tinggi?

Berbahayakah jika kolesterol tinggi?
(Majalah MIDI - 1 Disember 2013)

Kolesterol secara amnya adalah bahan berlemak di dalam badan. Ia diperlukan oleh badan untuk jalani kehidupan seharian. Kebanyakan kolesterol dibentuk oleh badan kita sendiri seperti hati. Sebahagian lagi didapati daripada makanan yang kita makan.

Kolesterol diperlukan untuk menghasilkan hormon dan vitamin D sel-sel di dalam badan. Ia berlegar di dalam salur darah menggunakan protein sebagai pengangkutan. Gabungan kolesterol dan protein ini dipanggil lipoprotein.

Terdapat tiga jenis lipoprotein yang memberi kesan kepada badan terutamanya salur darah iaitu lipoprotein berjisim berat HDL, lipoprotein berjisim rendah LDL dan lipoprotein berjisim sangat rendah VLDL. Sejenis lemak iaitu triglyceride TG yang dihasilkan oleh badan juga diangkut sebagai VLDL.


Kolesterol boleh terbahagi kepada kolesterol yang baik dan bahaya. Kolesterol baik seperti HDL berfungsi untuk menjaga dinding salur darah supaya lebih kuat dan mengelakkan masalah penyakit kardiovaskular seperti sakit jantung dan strok terjadi. Ia digelar kolesterol baik juga kerana ia akan menghantar kembali lemak badan ke hati untuk disimpan. Ia juga boleh mengelakkan daripada kolesterol bahaya melekap di dinding salur darah seterusnya menyebabkan salur darah rosak dan tidak sihat. Kajian telah membuktikan bahawa mereka yang mempunyai paras HDL yang rendah (kurang daripada 40mg/dL untuk lelaki dan 50mg/dL untuk perempuan) adalah berisiko untuk penyakit kardiovaskular yang lebih tinggi.

Manakala kolesterol bahaya iaitu LDL, VLDL dan TG meninggikan risiko seseorang terhadap banyak penyakit kardiovaskular dan juga kekebalan insulin seperti kencing manis dan sindrom metabolic. Kolesterol bahaya akan bergabung dengan lemak, kalsium dan bahan-bahan lain dalam badan membentuk plak yang akan melekap di dalam dinding salur darah yang seterusnya menyebabkan penyempitan salur darah. Secara perubatan keadaan ini digelar atherosclerosis. Plak ini yang kebanyakan terdiri daripada gabungan kolesterol berjisim rendah, ia adalah tidak stabil dan senang untuk bergerak lalu menyumbatkan salur darah di lain-lain tempat. Proses ini adalah punca berlakunya serangan jantung dan strok yang tiba-tiba.

Faktor-faktor yang meningkatkan paras kolesterol melebihi normal adalah seperti :
1.       Pemakanan – Makanan yang mengandungi lemak tepu dan lemak trans akan meningkatkan paras LDL sementara makanan yang mengandungi lebih karbohidrat akan meninggikan paras TG dalam badan.

2.       Keturunan – Paras kolesterol yang tinggi boleh terjadi sekiranya keluarga yang terdekat juga mengalami masalah yang sama.

3.       Berat badan yang berlebihan – Paras TG adalah lebih tinggi dalam kalangan orang gemuk.



4.       Kurangnya aktiviti fizikal.

5.       Peningkatan umur – Walaupun hormon wanita iaitu estrogen mengandungi banyak HDL akan tetapi paras LDL akan meningkat secara semula jadi apabila wanita putus haid.

6.       Penyakit diabetis

7.       Merokok – Paras TG adalah lebih tinggi dalam kalangan orang yang merokok dan orang yang terdedah kepada asap rokok.


8.       Alcohol – Peminum alcohol mempunyai paras TG yang lebih tinggi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...